Technik organizacji turystyki

Ramowy program praktyk zawodowych

realizowanych w Zespole Szkół Zawodowych i Licealnych w Zgorzelcu

przez uczniów Technikum kształcącego w zawodzie technik organizacji turystyki

  1. Wprowadzenie do zakładu pracy
  1. Bezpieczeństwo  i higiena pracy w zawodzie technika organizacji turystyki
  2. Ochrona środowiska w działalności zawodowej
  3. Podstawy turystyki
  4. Kompetencje personalne i społeczne
  5. Organizacja pracy małych zespołów

Uczeń:

  • rozróżnia pojęcia związane z bezpieczeństwem i higieną pracy, ochroną przeciwpożarową, ochroną środowiska i ergonomią;
  • charakteryzuje zadania i uprawnienia instytucji oraz służb działających w zakresie ochrony pracy                    i ochrony środowiska;
  • opisuje i charakteryzuje prawa i obowiązki pracownika oraz pracodawcy w zakresie bezpieczeństwa                   i higieny pracy oraz prawa pracy;
  • przewiduje zagrożenia występujące w działalności turystycznej;
  • stosuje środki ochrony indywidualnej i zbiorowej podczas wykonywania zadań zawodowych;
  • ocenia skutki oddziaływania czynników szkodliwych na organizm człowieka;
  • organizuje stanowisko pracy zgodnie z wymaganiami ergonomii oraz przepisami dotyczącymi bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska;
  • udziela pierwszej pomocy poszkodowanym w stanach nagłego zagrożenia zdrowotnego;
  • charakteryzuje rynek turystyczny;
  • charakteryzuje produkty turystyczne;
  • charakteryzuje rodzaje turystyki;
  • realizuje działania marketingowe prowadzonej działalności turystycznej;
  • stosuje przepisy prawa podczas wykonywania zadań zawodowych;
  • stosuje programy komputerowe wspomagające wykonywanie zadań zawodowych;
  • przestrzega zasad zdrowego żywienia podczas wykonywania zadań zawodowych;
  • rozpoznaje właściwe normy i procedury oceny zgodności podczas realizacji zadań zawodowych;
  • charakteryzuje i przestrzega zasad kultury i etyki zawodowej;
  • charakteryzuje i stosuje zasady komunikacji interpersonalnej;
  • charakteryzuje i stosuje techniki radzenia sobie ze stresem;
  • wykazuje się kreatywnością i otwartością na zmiany;
  • aktualizuje wiedzę i doskonali umiejętności zawodowe;
  • planuje wykonanie zadania;
  • ponosi odpowiedzialność za podejmowane działania;
  • negocjuje warunki porozumień;
  • współpracuje w zespole;
  • planuje pracę zespołu w celu wykonania przydzielonych zadań;
  • dobiera osoby do wykonania przydzielonych zadań;
  • kieruje wykonaniem przydzielonych zadań;
  • ocenia jakość wykonania przydzielonych zadań.
  1. Wykonywanie zadań zawodowych technika organizacji turystyki
  1. Projektowanie imprez i dobór usług turystycznych

Uczeń:

  • projektuje imprezy i usługi turystyczne, wykorzystując wiedzę z zakresu geografii turystycznej Polski, krajów Europy i świata;
  • korzysta z różnych źródeł informacji turystycznej i geograficznej podczas projektowania imprez i usług turystycznych;
  • dobiera usługi turystyczne w zależności od potrzeb klientów i rodzaju turystyki;
  • przygotowuje programy imprez turystycznych.
  • Kalkulowanie kosztów imprez i usług turystycznych

Uczeń:

  • oblicza koszty imprez i usług turystycznych;
  • oblicza marżę i podatek VAT imprez i usług turystycznych;
  • oblicza ceny imprez turystycznych;
  • tworzy dokumentację kalkulacji imprez i usług turystycznych.
  • Rezerwacja usług i imprez turystycznych

Uczeń:

  • dobiera usługodawców do realizacji imprez i usług turystycznych;
  • stosuje różne formy zamówienia usług turystycznych w języku polskim i obcym nowożytnym;
  • stosuje różne formy rezerwacji imprez i usług turystycznych;
  • używa oprogramowania komputerowego stosowanego do zamówień i rezerwacji w turystyce.
  • Organizowanie informacji turystycznej

Uczeń:

  • korzysta z różnych źródeł informacji stosowanych w turystyce;
  • sporządza bazy danych w celu gromadzenia informacji turystycznej;
  • udziela informacji turystycznej podczas obsługi klienta w języku polskim i języku obcym nowożytnym;
  • charakteryzuje atrakcje turystyczne Europy i wybranych krajów świata.
  • Sprzedaż imprez i usług turystycznych

Uczeń:

  • organizuje działania marketingowe w procesie sprzedaży imprez i usług turystycznych;
  • stosuje zasady obsługi klienta;
  • prowadzi sprzedaż imprez i usług turystycznych;
  • stosuje różne formy płatności podczas sprzedaży imprez i usług turystycznych:

a) rozróżnia formy płatności stosowane podczas sprzedaży imprez i usług turystycznych

b) przyjmuje płatności podczas sprzedaży imprez i usług turystycznych;

  • sporządza dokumenty potwierdzające płatność za imprezy i usługi turystyczne;
  • sporządza umowy dotyczące sprzedaży imprez i usług turystycznych.
  • Realizacja imprez i usług turystycznych

Uczeń:

  • obsługuje imprezy turystyczne dla różnych grup klientów;
  • stosuje metody pilotażu wycieczek;
  • stosuje metody przewodnictwa turystycznego;
  • organizuje czas wolny klientów imprez turystycznych;
  • współpracuje z usługodawcami w procesie realizacji imprez i usług turystycznych;
  • sporządza dokumentację etapu realizacji imprez i usług turystycznych;
  • gromadzi dokumenty finansowe potwierdzające realizację imprez i usług turystycznych;
  • kontroluje przebieg realizacji imprez i usług turystycznych.
  • Rozliczanie imprez i usług turystycznych

Uczeń:

  • rozlicza koszty imprez i usług turystycznych;
  • sporządza rozliczenie przychodów i kosztów imprezy turystycznej;
  • dokonuje rozliczeń finansowych imprez i usług turystycznych;
  • sporządza dokumentację dotyczącą rozliczeń imprez i usług turystycznych.
  • Język obcy zawodowy

Uczeń:

  • posługuje się podstawowym zasobem środków językowych w języku obcym nowożytnym umożliwiającym realizację czynności zawodowych w zakresie tematów związanych:
  • ze stanowiskiem pracy i jego wyposażeniem
  • z głównymi technologiami stosowanymi w danym zawodzie
  • z dokumentacją związaną z danym zawodem
  • z usługami świadczonymi w danym zawodzie;
  • rozumie proste wypowiedzi ustne artykułowane wyraźnie, w standardowej odmianie języka obcego nowożytnego, a także proste wypowiedzi pisemne w języku obcym nowożytnym w zakresie umożliwiającym realizację zadań zawodowych;
  • samodzielnie tworzy krótkie, proste, spójne i logiczne wypowiedzi ustne i pisemne w języku obcym nowożytnym w zakresie umożliwiającym realizację zadań zawodowych;
  • uczestniczy w rozmowie w typowych sytuacjach związanych z realizacją zadań zawodowych – reaguje w języku obcym nowożytnym w sposób zrozumiały, adekwatnie do sytuacji komunikacyjnej, ustnie lub w formie prostego tekstu;
  • zmienia formę przekazu ustnego lub pisemnego w języku obcym nowożytnym w typowych sytuacjach związanych z wykonywaniem czynności zawodowych;
  • wykorzystuje strategie służące doskonaleniu własnych umiejętności językowych oraz podnoszące świadomość językową:
  • wykorzystuje techniki samodzielnej pracy nad językiem obcym nowożytnym
  • współdziała w grupie
  • korzysta ze źródeł informacji w języku obcym nowożytnym
  • stosuje strategie komunikacyjne i kompensacyjne.